reklama

Souzen by ale mohl být Saakašvili i na Ukrajině, pokud by se jeho odvolání ohledně povolení pobytu v zemi protahovalo. Podle agentury Reuters to dnes řekl ukrajinský generální prokurátor Jurij Lucenko.

V září se politik vrátil na Ukrajinu, přestože byl předtím zbaven ukrajinského občanství v táhnoucím se konfliktu s kyjevskými úřady, který se ocitl na mrtvém bodě. V rodné Gruzii je stíhán kvůli podezření ze spáchání čtyř trestných činů, včetně zneužití úřadu.

„Nejpravděpodobnější je extradice (Saakašviliho Gruzii). Dostali jsme oficiální žádost od této země, kterou nemáme právo odmítnout," citoval Reuters vyjádření Lucenka. Faktorem v řízení o vydání podle něj bude termín rozhodnutí soudu o tom, zda bude Saakašvilimu uděleno právo k pobytu na Ukrajině.

„Pokud se toto (vynesení verdiktu) nestane v prosinci, ale koncem února, pak bude velice pravděpodobně čelit procesu tady (na Ukrajině)," uvedl generální prokurátor.

Saakašvili čelí obvinění, že se spolčil se zločineckou skupinou a napomáhal ke státnímu převratu na Ukrajině. To 49letý gruzínský exprezident označuje za vykonstruované nařčení s cílem podkopat jeho kampaň za sesazení ukrajinského prezidenta Petra Porošenka, kterého obviňuje z korupce. Kyjevský soud v pondělí zamítl žádost ukrajinské prokuratury o uvalení vazby na tohoto politika ve formě domácího vězení.