Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Tisíce řeckých důchodců protestovaly vládním proti škrtům v penzích

Řecko, státní vlajka
Řecko, státní vlajka
Foto: Pixmac

Atény – Dnes večer vyšlo do ulic Atén několik tisíc řeckých důchodců. Protestovali proti dalším chystaným škrtům v penzích, které začnou v rámci úsporných opatření vlády platit od začátku příštího roku.

Manifestanti se sešli na tradičním shromaždišti před budovou řeckého parlamentu. Podle webu listu To Vima obvinili kabinet premiéra Alexise Tsiprase, že obětoval seniory, aby nejbohatší vrstva obyvatel nepřišla o své zisky.

„Obírají nás o peníze, které jsme po celý život vydělávali v potu a které jim nedlužíme," řekl v projevu předseda jedné z důchodcovských organizací Dimos Kumburis.

Senioři požadovali vyplacení tradičních vánočních prémií a vůbec všech důchodových dávek, jejichž výplata vázne. Chtějí také, aby se přestalo z penzí strhávat zdravotní pojištění.

Vláda prosadila na jaře snížení důchodů a zvýšení daní v období do roku 2020, aby mezinárodní úvěrové organizace poskytly Řecku prostředky nutné k odvrácení státního bankrotu.

Řecko se s hlubokou krizí potýká už sedm let. Tsipras se dostal k moci v roce 2015 díky slibům, že úsporné programy zruší. Když se ale ukázalo, že Řecko nedokáže bez mezinárodní pomoci dluhy splácet, prudké zvyšování daní a snižování platů i důchodů pokračovalo.

Témata:  Řecko Alexis Tsipras demonstrace v Řecku

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 10:44

Rusko podle expertů po schválení americké pomoci posílí útoky proti Ukrajině

Západní vojenští odborníci očekávají v následujících týdnech posílení ruských raketových a dronových útoků na Ukrajinu, než dorazí nová americká vojenská pomoc schválená Sněmovnou reprezentantů. Uvedla to agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy