Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rakousko má novou, proevropskou vládu

Rakouská vlajka
Rakouská vlajka
Foto: Pixabay

Vídeň - Šéf rakouských lidovců (ÖVP) a budoucí rakouský kancléř Sebastian Kurz dnes představil novou koaliční vládu, na níž se v pátek dohodli lidovci s pravicově populistickou Svobodnou stranou Rakouska (FPÖ).

Kurz ujistil, že bude proevropská a bude usilovat o Evropu, v níž bude posílen princip subsidiarity. Mezi její programové priority bude patřit také snížení daňové zátěže na evropský průměr, digitalizaci či rozvíjení přímé demokracie.

Kurz dnes ráno koaliční dohodu a složení vlády nejdřív představil prezidentovi Alexanderu Van der Bellenovi a poté koaliční ujednání schválila předsednictva obou koaličních stran ÖVP a FPÖ. Odpoledne jejich předsedové představili podrobnosti i veřejnosti.

Kurz potvrdil, že prezident naléhal na to, aby vláda byla proevropská, až v personálních otázkách vyslovil požadavek, aby ministerstva vnitra a spravedlnosti byla každé v rukou jiné strany. Těmto podmínkám prý bylo vyhověno. Ministři nominovaní FPÖ nakonec stanou i v čele resortů zahraničí, vnitra i obrany.

"Dohodli jsme se na jasném proevropském směřování s cílem posilovat subsidiaritu," prohlásil Kurz, který už v pátek oznámil, že se jeho strana dva měsíce po parlamentních volbách dohodla s FPÖ na nové koalici.

Témata:  Rakousko Sebastian Kurz

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy