reklama

Na stopu Bosny a Hercegoviny se německé zpravodajské služby dostaly poté, co do regionu začaly masivně proudit investice ze Saúdské Arábie a Blízkého východu, většinou se tvářící jako projekty na podporu muslimského obyvatelstva. A sponzorství od arabských patronů se královsky vyplatila - ze země odešlo nejvíc IS rekrutů v porovnání s ostatními státy v Evropě, tvrdí německý tisk Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Přes 200 Bosňanů se přidalo k džihádistům z Islámského státu a během policejních razií za poslední měsíc bylo objeveno ohromné množství výbušnin a dalších vojenských zařízení. Bosna a Hercegovina vznikla po rozpuštění Socialistické federativní republiky Jugoslávie, kdy země v roce 1992 vyhlásila nezávislost. Stala se tak první zemí moderní Evropy, kde většinové obyvatelstvo je muslimského vyznání.

O 16 let později nezávislost vyhlásilo i Kosovo, které se stalo druhou muslimskou zemí v Evropě. Dnes panuje podezření, že v obou státech operují pozůstatky Islámského státu, které čeká na správný okamžik pro svoje znovuzrození. Kosovo i Bosna a Hercegovina jsou významným místem pro rekrut evropských džihádistů. V 90. letech přišlo do regionu velké množství mudžahidínů, kteří zde bojovali za práva muslimů. Země nyní "vrací" tehdejší pomoc tím, že exportuje džihádisty do zahraničí.

Pro evropskou bezpečnost ovšem vzniká mnohem větší problém, než je skupinka radikálních muslimů kdesi na Balkáně. Pokud ovšem trend v převážně muslimské zemi je nějakým ukazatelem, pak především toho, že problém vzniká přímo v srdci Evropy. Obavy budí hlavně to, že německá muslimská menšina by se do roku 2050 mohla až ztrojnásobit. To znamená, že i kdyby teď Evropa zavřela své hranice, muslimů stejně přibude.

Matematicky řečeno, čím větší bude muslimská komunita v Evropě, čím víc i vzniká nebezpečí ze strany radikálů. Islamistická propaganda na Balkáně je při tom už v plném proudu. Džihádisté zde vyzývají k tomu, aby se zabíjeli "Chorvati, Srbové a muslimští zrádci" v regionu. V Bosně a Hercegovině dokonce vychází i tištěný magazín navazující na tradici Islámského státu.

V nedávno zveřejněném článku "Balkán - Krev pro nepřátele, med pro přátele" upozorňují radikálové, že na region nezapomněli a nastal čas odplaty. Srbové i Chorvati budou pykat za zločiny v bosenské válce, stejně tak zrádci, kteří nenásledující čistý islám. "Myslíte si, že se vrátíme z války s dlaněmi od krvi, a nevzpomeneme si na dávné křivdy spáchané na muslimech?" píše se v článku s tím, že začíná nová "svatá" válka.