Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Izrael ochromila stávka, nefungují skoro žádné instituce

Izrael, ilustrační foto
Izrael, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Tel Aviv - K uzavření letiště, bank, burzy i ministerstev dnes vedla půldenní statisícová stávka v Izraeli. Protest odborů z veřejného sektoru byl reakcí na masové propouštění, které před několika dny ohlásila farmaceutická společnost Teva.

Burza cenných papírů v Tel Avivu se kvůli stávce rozhodla zkrátit obchodování. Telavivské letiště Ben Guriona přerušilo provoz, což se dotklo i spojů z Evropy.

K protestu se proti původnímu plánu nepřidali řidiči autobusů ani strojvůdci. Odbory se totiž rozhodly umožnit vojákům návrat na jejich základny.

"Bojujeme za zaměstnance Tevy s cílem zachránit izraelský průmysl... a vyslat signál, že propouštění je až tím posledním, nikoliv prvním krokem ve veřejném i soukromém sektoru," řekl šéf hlavní odborové organizace Histadrutu Avi Nisenkorn. "Je odpovědností státu, aby zabránil, že tisíce izraelských rodin zaplatí za (chyby vedení Tevy)," dodal podle agentury Reuters.

Společnost Teva Pharmaceutical Industries plánuje v rámci restrukturalizace svých globálních aktivit zrušit 14.000 míst. To odpovídá zhruba čtvrtině její celkové pracovní síly. Firmě to má snížit náklady a pomoci při splácení vysokého dluhu.

Témata:  Izrael stávka

Aktuálně se děje

1. května 2024 12:13

Češi v EU: Největší nespokojenost panovala v roce 2016

V dobách migrační krize v roce 2016 panovala největší míra nespokojenosti s členstvím Česka v Evropské unii, kdy nebylo spokojeno 65 procent Čechů. Naopak největší spokojenost byla zaznamenána kolem českého předsednictví v roce 2009, kdy bylo spokojených 69 procent obyvatel.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy