Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kurz na svou první zahraniční cestu pojede do Bruselu

Sebastian Kurz
Sebastian Kurz
Foto: Facebook

Vídeň - První zahraniční cesta nového rakouského kancléře Sebastiana Kurze povede do Bruselu. V úterý se setká s předsedou Evropské rady Donaldem Tuskem i s předsedou Evropské komise Jean-Claudem Junckerem.

Kurz tak chce znovu potvrdit proevropskou orientaci nové vlády složené z jeho lidovců (ÖVP) a pravicově populistické Svobodné strany Rakouska (FPÖ). Uvedla to dnes agentura DPA. Pozorovatelé přitom poukazují na to, že nová vláda bude zaujímat například v migrační politice odlišné postoje od Evropské komise či Berlína, další se obávají, že FPÖ je příliš proruská.

Lidovci spolu se svobodnými chtějí zpřísnit opatření proti ilegální imigraci, ale zároveň ujišťují, že Rakousko bude nadále pevně zakotveno v Evropské unii. Vládní zodpovědnost FPÖ, kterou mnozí považují za krajně pravicovou, však pokládají za problém nejen rakouští odpůrci pravice, ale i někteří zahraniční komentátoři.

Německý deník Die Welt se domnívá, že nová koalice v Rakousku posílí "protimerkelovskou frontu". "Po Maďarsku, Polsku, Slovensku, Česku a Dánsko se tak další země EU posouvá doprava," píše liberálně-konzervativní německý list. Kritici se podle něj obávají, že rakouská vláda se stane spojencem dalších evropských vlád v restriktivní migrační a uprchlické politice.

"To by vystavilo silnějšímu tlaku i spolkovou kancléřku Angelu Merkelovou, která se stejně jako Evropská komise zasazuje o celoevropské přerozdělování uprchlíků," napsal Die Welt.

Témata:  Rakousko Belgie Sebastian Kurz

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy