Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Chceme žalovat Saúdskou Arábii, žádají pozůstalí po 11. září. USA jsou proti

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Reprofoto YouTube

Washington – Za několik měsíců uplyne 15 let od tragické události, která změnila celý svět – teroristických útoků 11. září 2001. Donna Marshová O’Connorová, jejíž dcera při útocích zemřela, pro britský deník napsala, že by jí mělo být umožněno žalovat Saúdskou Arábii.

Žaloba na Saúdskou Arábii?

O'Connorová popisuje, že i nyní je pro ni stále těžké na celou záležitost zapomenout. Každá připomínka tragické události politikem nebo výročí tragické události jí neustále připomínají ztrátu její dcery. Nyní doufá, že by se jí mohlo dostat zadostiučinění.

„Když byl Zákon proti sponzorům teroristických činů (Jasta), který tento týden prošel senátem, poprvé navržen, měl pomoci obětem 11. září zažalovat Saúdskou Arábii za škody u amerických soudů – aby se zruinoval terorismus a aby nikdo, kdo financoval smrt mé dcery, by nemohl na hlavní město znovu zaútočit," vysvětluje.

"Návrh tohoto zákona stále musí projít parlamentem a Obamova administrativa vyhrožuje, že ho bude vetovat. To by ale neměli," uvádí O'Connorová.

Konec financování terorismu?

Vysvětluje, že peníze v terorismu hrají obrovskou roli a ti, kteří jej financují, by neměli beztrestně poskytovat peníze lidem, kteří následně zabíjí.

Podle O'Connorové měly útoky vliv „na finance celé generace. V den, kdy má dcera odešla navěky, za sebou nechala v zármutku dva bratry a celý národ. Národ, který utrpěl emocionálně, morálně i finančně."

„Nenechte se mýlit: za konec ekonomické prosperity, která kdysi charakterizovala americkou střední třídu, zčásti můžou nekonečné války a bezedná chamtivost. Tento soudní proces by vrátil peníze rodinám obětí – fiskální autonomii. To chci pro mé syny. Chci, aby si nikdy nemuseli dělat starosti se studentskými půjčkami, aby nikdy nemuseli řešit, že chtějí něco studovat a udělat pro svět něco dobrého."

"Saúdové musí platit"

„A chci, aby Saúdové – pokud budou shledáni vinnými – platili," dodává O'Connerová. Uvádí, že neustále vzpomíná na to, jak se její rodina poprvé ze zahraničních zdrojů dozvěděla, že některé informace ukazují právě a Saúdskou Arábii.

„Domnívám se, že dokud bude existovat motiv, na terorismus peníze budou. Nedělám si iluze, že by tato žaloba někoho přivedla na mizinu. Ale soudy by měly přinášet spravedlnost a ti, kteří jsou vinni ze zahráváním si se životem a smrtí, by měli platit všemi možnými způsoby," tvrdí O'Connorová a dodává: „Členové naší rodiny a její vrahové by se měli střetnout u otevřeného soudu."

Témata:  USA Saúdská Arábie terorismus

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 13:31

Zatčení asistenta poslance AfD v Německu. Je podezřelý ze špionáže pro Čínu

Německá policie zatkla v Drážďanech muže podezřelého ze špionáže pro Čínu. Jde o asistenta Maximiliana Kraha, lídra kandidátky krajně pravicové Alternativy pro Německo (AfD) ve volbách do Evropského parlamentu.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy