Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Izrael chce trest smrti pro teroristy, chystá se úprava zákona

Izrael
Izrael
Foto: INT

Jeruzalém - Izraelský parlament projedná návrh zákona, podle kterého budou moci teroristé dostat trest smrti. Oznámil to ministr obrany a předseda nacionalistické strany Izrael je náš domov Avigdor Lieberman.

Lieberman zdůraznil, že pokud by byl návrh zákona schválen parlamentem, stal by se silným odstrašujícím prostředkem proti útočníkům a protiváhou jejich nadějí na to, že budou vyměněni nebo propuštěni na svobodu na základě politické dohody.

"Nesmíme připustit, aby si teroristé mysleli, že spáchají vraždu a poté budou ve vězení v dobrých podmínkách a nakonec osvobozeni," prohlásil Liebermann.

Zákon musí projít čtyřikrát čtením schvalováním, než vstoupí v platnost. I po schválení by ho ovšem mohl anulovat izraelský nejvyšší soud.

Trest smrti je zakotven v izraelské vojenské legislativě pro Západní břeh Jordánu, je ale jen vzácně udělován a nikdy není vykonáván. Zákon v rámci hranic státu Izrael zakotvuje hrdelní trest za zločiny proti lidskosti a velezradu. Naposledy byl vynesen nad nacistickým zločincem Adolfem Eichmanem v roce 1961. O rok později byl popraven.

Témata:  Izrael trest smrti terorismus

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

27. dubna 2024 14:44

Hamás zvažuje izraelský protinávrh ohledně možného příměří v Pásmu Gazy

Palestinské militantní hnutí Hamás v sobotu nad ránem prohlásilo, že zvažuje izraelský protinávrh ohledně možného příměří v Pásmu Gazy a propuštění rukojmí. Uvedla to agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy