Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Byl jsem špionem pro Izrael, potvrdil Íránec. Dostal trest smrti

Trest smrti
Trest smrti
Foto: Pixmac

Teherán - Íránská televize odvysílala přiznání lékaře Ahmadrezá Džalálí, který žil ve Švédsku, že získával informace ve prospěch Izraele. Na podzim při vynášení trestu smrti prokurátor řekl, že se Džalálí několikrát sešel se zástupci Mossadu a předal jim informace o íránských vojenských a jaderných objektech.

V Teheránu byli v letech 2009 až 2012 zavražděni čtyři jaderní vědci a program íránské televize naznačuje, že za smrt nejméně dvou z nich nese odpovědnost Džalálí. Írán smrt vědců připisuje západním rozvědkám a izraelské tajné službě Mossad.

Džalálímu je 46 let, studoval a pak vyučoval ve Švédsku, povolení k pobytu mu podle organizace na ochranu lidských práv Amnesty International (AI) pomohla získat izraelská vláda. Zatčen v Íránu byl loni v dubnu, když přijel na služební cestu. On i jeho manželka původně obvinění ze špionáže důrazně odmítali.

AI minulý týden informovala, že íránský nejvyšší soud v tichosti původní rozsudek smrti potvrdil. Džalálí v dopise napsaném ve vězení tvrdí, že jeho věznění je ve skutečnosti trest za to, že odmítl využít své kontakty v Evropě ke špionáži pro Írán. Tvrdí také, že byl několik měsíců držen na samotce a tam dvakrát přinucen přečíst před kamerou předložené prohlášení, které napsali vyšetřovatelé.

Témata:  Írán špionáž trest smrti

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 14:04

17letá ruská teenagerka skončila za mřížemi za protiválečné výroky

Teenagerka 17letá Ljubov Lizunovová ze sibiřského města Čita byla odsouzena k 3,5 rokům vězení za protiválečné graffiti a příspěvky na sociálních sítích, uvedl ve čtvrtek ruský soud.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy