Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Brusel se musel přiznat: Jen peníze nestačí k tomu, aby se zastavil příliv uprchlíků

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Brusel - Eurokomisař pro vnitro Dimitris Avramopulos varuje před uprchlíky. Podle něj není moudré myslet si, že migranti zůstanou na druhé straně Středozemního moře, pokud se budou na řešení krize nabízet jen finanční prostředky.

Komisař odpovědný také za migrační problematiku svůj text pro server Politico zveřejnil jen několik dní po prosincovém summitu Evropské unie. Upozornění, že pouhé finanční příspěvky nestačí, tak přichází jen pár dní poté, co země V4 nabídly peníze s cílem zajistit lepší ochranu libyjských hranic.

Schůzka šéfů států a vlád v Bruselu ukázala především hluboké rozpory v pohledu na trvalý mechanismus migračních kvót, který Evropská komise navrhuje v rámci reformy azylového systému. Podle tohoto systému by unijní země v případě krize v jedné z nich přebíraly žadatele o azyl podle kvótového klíče. Kvóty přitom i předseda Evropské rady Donald Tusk ještě před summitem označil za nefunkční model, který státy EU jen rozděluje.

"Musíme začít být upřímní k občanům, kteří mají obavy ohledně toho, jak migraci řídíme. Nebudeme schopni migraci zastavit. Ale můžeme být lepší, chytřejší a aktivnější při řešení tohoto fenoménu," napsal Avramopulos.

Připomněl, že přestože se v minulých letech podařilo mnohého dosáhnout a počty příchozích výrazně poklesly, migrace je pro EU novou realitou, která nezmizí. Od kroků, které pouze reagovaly na situaci, je proto podle něj třeba posunout se k dlouhodobému řešení.

"Bohužel naše současná debata o migraci - ovlivněná rostoucím nacionalismem, populismem a xenofobií - omezila naše možnosti ustavit rozumnou, na budoucnost orientovanou migrační politiku," podotkl Avramopulos.

Témata:  EU uprchlíci

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 19:40

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy