Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nový systém rozpoznávání radikálů vydal alarmující data, teroristů je mnohem více

Muslimové
Muslimové
Foto: Pixabay

Berlín - V Německu je zhruba 720 islámských radikálů, kteří by mohli spáchat teroristický útok. Skutečně vysoké riziko jich může představovat asi 40 procent z nich. Vyplynulo to z nového systému nazvaného Radar-ITE Ten vyvinul Spolkový kriminální úřad (BKA) ve spolupráci s psychology na univerzitě v jihoněmecké Kostnici.

Na rozdíl od dřívějších a nespolehlivých metod nevychází tento systém z toho, jak moc jsou sledované osoby věřící, nebo jaký mají světonázor, ale hlavně z toho, jak se skutečně chovají.

Systém nabízí několik desítek otázek týkající se života a chování sledovaných. Na základě analýzy odpovědí pak radikály rozdělí do tří skupin, podle toho, zda představují vysoké, zjevné nebo mírné riziko.

Do konce listopadu německé úřady uzavřely s pomocí nového systému hodnocení 205 osob. Z nich 96 představuje mírné riziko, 27 zjevné riziko a 82 vysoké riziko. Vysoce riziková skupina tedy tvoří 40 procent všech sledovaných radikálů.

Nový systém začalo Německo používat i ve víře, že mu pomůže předejít opakování útoku, jakým byl ten loňský na vánoční trh v Berlíně. Jeho původce Anis Amri byl na dřívější osmistupňové škále, kde stupeň jedna znamenal největší riziko, zařazen na stupeň pět. Ten nesprávně značil, že útok z jeho strany není příliš pravděpodobný. Když se ale zpětně poznatky o Amrim zadaly do nového systému, označil ho za vysoce nebezpečného.

Témata:  Německo muslimové

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 16:34

Francouzská policie zadržela 16letého přivržence IS, který chtěl útočit během olympiády

Francouzské orgány činné v trestním řízení zadržely a začaly vyslýchat 16letého chlapce, který avizoval, že chce spáchat útok během letní olympiády v Paříži. Policie u něj našla slib věrnosti teroristické síti Islámský stát (IS). Případ převzala prokuratura, která se zabývá teroristickými činy, informovala ve středu francouzská zpravodajská televize BFM.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy