Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Proces s teroristou Abdeslamem byl odročen na příští rok

Salah Abdeslam (terorista)
Salah Abdeslam (terorista)
Foto: lexpress.fr

Brusel - Soud s teroristou Salahem Abdeslamem začne v Belgii až 5. února 2018. Francouz marockého původu je obžalován ze střelby na policisty během zásahu v Bruselu v loňském roce. Původně mělo líčení začít už dnes.

Salah Abdeslam (28) se podílel na teroristických útocích v Paříži z 13. listopadu 2015, při kterých zahynulo 130 lidí.

Belgičtí policisté ho vystopoli v jednom z domů v bruselské části Forest. Při razii 15. března 2016 několik z nich Abdeslam a další islamista Sofiane Ayari postřelili. Oběma se pak podařilo uniknout. Třetí radikál Mohamed Belkaid, který se s nimi skrýval, při incidentu zahynul.

Abdeslama se podařilo o pár dní později zadržet v bruselské čtvrti Molenbeek. Čtyři dny po jeho zatčení zaútočili teroristé na letišti a v metru v Bruselu. Atentát si vyžádal 32 mrtvých.

U soudu se mají Abdeslam s Ayarim zodpovídat z několikanásobného pokusu o vraždu policistů a nedovoleného ozbrojování, obojí "v souvislosti s terorismem". Abdeslam je nyní ve Francii, kam ho Belgie vydala kvůli teroristickým útokům v Paříži.

Odklad začátku procesu si vyžádal nový Abdeslamův obhájce Sven Mary, aby se seznámil se spisem. Mary už Abdeslama zastupoval, loni v říjnu ale od jeho obhajoby upustil, neboť Francouz odmítal komunikovat. Abdeslam se hodlal nadále obhajovat sám, rodina ho ale přesvědčila, aby se nechal zastupovat právníkem.

Témata:  Salah Abdeslam Belgie teroristické útoky v Paříži

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 21:42

Soud zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy