Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Spor o Jeruzalém trvá: Bude použita rezoluce jako za korejské války?

OSN
OSN
Foto: Pixabay

Dubaj/New York - Rada bezpečnosti OSN by dnes mohla hlasovat o rezoluci týkající se rozhodnutí amerického prezidenta Donalda Trumpa o Jeruzalému. Jestliže USA využíjí svého práva veta, může se palestinská samospráva podle arabského tisku obrátit ještě na Valné shromáždění OSN.

Trump 6. prosince oznámil, že Jeruzalém napříště považuje za hlavní město Izraele, což je v rozporu s dosavadní praxí USA i většiny zemí.

V návrhu rezoluce podle agentury Reuters stojí, že "jakékoli rozhodnutí nebo čin, který mění charakter, status nebo demografické složení obyvatel Svatého města Jeruzaléma, nemá právní důsledek, je neplatný a musí být zrušen".

Palestinský zástupce při OSN Rijád Mansúr listu řekl, že Palestinci a Egypťané, kteří text rezoluce sestavují, spolupracují s Radou bezpečnosti, aby si zajistili co nejširší podporu. "Zejména Evropané chtěli, abychom se vyvarovali termínů jako 'odsuzuje' nebo 'odmítá' a abychom se nezmiňovali jmenovitě o USA," řekl Mansúr.

Podle Arab News mohou Palestinci použít málo využívaný článek Charty OSN, na jehož základě lze požádat státy, které jsou součástí sporu, aby nepoužily veto. Pravděpodobnější ale podle tohoto zdroje bude, že Palestinci budou chtít, aby Valné shromáždění jednalo v souladu s rezolucí 377A z roku 1950 použitou k povolení nasadit americké síly do korejské války.

Rezoluce počítá s tím, že pokud se Rada bezpečnosti vzhledem k neshodám mezi pěti svými stálými členy nedokáže dohodnout v zájmu udržení světového míru a bezpečnosti, musí se záležitosti chopit Valné shromáždění a svolat mimořádné zasedání. "Bude-li rezoluce (o Jeruzalému) vetována, může palestinská delegace zaslat generálnímu tajemníkovi OSN dopis a požádat ho o mimořádné zasedání" Valného shromáždění, sdělil Mansúr.

Témata:  Jeruzalém Palestina USA

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 22:25

Greta Thunbergová byla obviněna z ignorování policejních příkazů

V úterý švédská prokuratura zahájila obvinění proti klimatické aktivistce Gretě Thunbergové za občanskou neposlušnost. Incident se týká protestu před švédským parlamentem, během kterého Thunbergová odmítla odejít po výzvě policie.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy