Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zámek u Paříže koupil saúdský princ za zhruba sedm miliard

Paříž, ilustrační foto
Paříž, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Paříž - Dosud neznámým kupcem luxusního zámku nedaleko Paříže je podle listu The New York Times saúdský korunní princ Muhammad bin Salmán.

Palác disponuje vinným sklepem, kinem a vodním příkopem s jesetery a kapry. Časopis Fortune hodnotu objektu odhadl na 275 milionů eur (zhruba sedm miliard Kč) a označil ho za nejdražší prodávanou soukromou nemovitost na světě.

Stavba nazvaná Château Louis XIV (Zámek Ludvíka XIV.) leží v obci Louveciennes západně od Paříže. Objekt byl prodán v roce 2015, ale jméno kupce zveřejněno nebylo. Podle The New York Times dokumenty spojené s jeho koupí naznačují, že vlastníkem se stala investiční firma vedená nadací prince Salmána.

Vláda Saúdské Arábie se odmítla k tvrzení amerického listu vyjádřit. Mluvčí saúdskoarabské ambasády ve Washingtonu nicméně novináře z The New York Times obvinila ze "subjektivního zpravodajství" a "sledování vlastní agendy".

Objekt postavený na pozemku o rozloze 23 hektarů má 5000 metrů čtverečních obytné plochy a velkou zahradu v duchu francouzských zámeckých tradic. Zdobí ho fresky a další ručně vytvořené stylové dekorace. Je zde i kinosál, vinný sklep, bazén či obří akvárium. Exteriér připomíná sídlo francouzských králů ve Versailles, ale interiér je moderní - disponuje například klimatizací a světly, které lze ovládat s pomocí chytrého telefonu.

Témata:  Francie Mohamed bin Salmán

Aktuálně se děje

8:42

ANO by v březnu vyhrálo sněmovní volby. Zvýšila se podpora mimoparlamentních stran

Jen pět politických stran nebo hnutí by se dostalo do Poslanecké sněmovny podle březnového volebního modelu agentury Median. Volby by s velkým náskokem vyhrálo opoziční hnutí ANO, které by volilo 32 procent voličů.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy