Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Spojené státy vetovaly rezoluci Rady bezpečnosti OSN o Jeruzalémě

OSN
OSN
Foto: Pixabay

Washington - Spojené státy dnes vetovaly rezoluci Rady bezpečnosti OSN, která měla odsoudit uznání Jeruzaléma za hlavní město Izraele.

Pro návrh rezoluce, který předložil Egypt, hlasovalo všech ostatních 14 zemí Rady bezpečnosti. Text byl reakcí na nedávné prohlášení amerického prezidenta Donalda Trumpa, který uznáním Jeruzaléma za hlavní město Izraele vyvolal bouřlivé protesty zejména v muslimském světě.

Rezoluce vyjadřovala "hlubokou lítost nad nedávným rozhodnutím týkajícím se statusu Jeruzaléma", aniž podle agentury Reuters konkrétně zmiňovala Spojené státy či Trumpa. V návrhu se mimo jiné uvádělo, že jakékoli rozhodnutí či akce, které mají změnit "charakter, status či demografické složení" Jeruzaléma, "nemají legální účinek". Text vyzýval ke zrušení takových kroků, které odporují rezolucím Rady bezpečnosti.

Rezoluce rovněž apelovala na všechny země OSN, aby se zdržely přesouvání svých diplomatických zastoupení do Jeruzaléma. Takový záměr ale zatím vyjádřil právě jen americký prezident Trump.

Velvyslankyně USA při OSN Nikki Haleyová veto hájila s tím, že Spojené státy jsou svrchovaná země a mohou mít ambasádu, kde chtějí. Rezoluci OSN označila za "další příklad" toho, že OSN "dělají více škody než užitku" co se týče izraelsko-palestinského konfliktu. Haleyová rovněž uvedla, že USA pokračují v úsilí o mír na Blízkém východě.

Témata:  USA OSN (Organizace spojených národů) Jeruzalém

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy