Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Místo chlouby ostuda: Do nejmodernější britské válečné lodě zatéká voda

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Shipspotting.com

Londýn - Nejmodernější a nejdražší britské válečné plavidlo, které na moře vyplulo teprve letos v červnu, potřebuje opravu. Kvůli vadnému hřídelovému těsnění nabírá vodu, informovala dnes agentura AP. Letadlová loď HMS Queen Elizabeth bude opravena v docích v jihoanglickém Portsmouthu.

Britský list The Sun napsal, že loď kvůli závadě na těsnění nabírala až 200 litrů vody za hodinu. Armádní mluvčí zdůraznil, že zjištěná závada nezabrání tomu, aby se HMS Queen Elizabeth nadále účastnila zkoušek. Znovu by na moře měla vyplout na začátku příštího roku.

Podle ministra obrany Gavina Williamsona neponesou náklady na opravu plavidla britští daňoví poplatníci, ale zhotovitelé lodi. "Toto je důvod, proč provádíme zkoušky na moři... Abychom se přesvědčili, že vše funguje bezvadně," dodal Williamson.

Loď o výtlaku 65.000 tun je 280 metrů dlouhá a urazí 800 kilometrů za den. Až bude po zhruba dvou letech testování na moři plně sloužit, má mít tisícičlennou posádku. Nyní je na ní 700 námořníků. Loď, jejíž budování trvalo osm let, pojme 40 letadel. Její stavba přišla na 3,1 miliardy liber (90 miliard Kč).

Témata:  Velká Británie Britská armáda HMS Dauntless

Aktuálně se děje

11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.