Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Iráku bylo při demonstracích zabito několik lidí

Irák
Irák
Foto: Pixabay

Bagdád - Nejméně osm lidí bylo zabito a desítky byly zraněny při dnešních protivládních protestech v kurdské autonomní oblasti na severu Iráku. Vyplývá to z informací agentur AFP a Reuters.

Agentura Reuters píše o třech mrtvých a 80 zraněných ve městě Ráníja. AFP informovala, že pět lidí bylo zabito a 70 zraněno v části Raparin na severu města Sulajmáníja. Demonstranti požadují podle Reuters odchod vlády poloautonomního regionu.

Podle AFP zasáhly demonstranty kulky. "Demonstranti zapálili sídla Vlasteneckého svazu Kurdistánu (UPK) a Demokratické strany Kurdistánu (PDK) v Raparinu. Na střety reagovaly pořádkové síly, které zahájily střelbu, což si vyžádalo pět mrtvých a nejméně 70 zraněných," řekl AFP mluvčí regionálního ministerstva zdravotnictví.

Protesty provázené násilnostmi pokračují na severu Iráku druhým dnem. Už v pondělí se ve městech Sulajmáníja, Halabdža, Ráníja, Said Sádik, Taktak, Kalar, Šamšamal a Ravandúz konaly demonstrace proti místní správě, která podle účastníků protestů nedokáže zajistit služby a neplatí zaměstnancům.

Podle agentury Reuters dnes irácký premiér Hajdar Abádí řekl, že zakročí, pokud bude v iráckém Kurdistánu napaden jakýkoli občan. "Nebudeme nečinně přihlížet, pokud se jakýkoli občan stane terčem útoku," prohlásil šéf vlády na pravidelné tiskové konferenci.

Témata:  Irák

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy