Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vučić popřál Putinovi úspěch ve volbách

Vladimir Putin, ruský prezident
Vladimir Putin, ruský prezident
Foto: kremlin.ru

Moskva - Srbský prezident Aleksandar Vučić při své dnešní první návštěvě Moskvy od nástupu do nejvyšší funkce popřál svému hostiteli Vladimiru Putinovi úspěch v březnových prezidentských volbách.

Současně vyjádřil naději, že po darovaných ruských stíhačkách bude následovat i dohoda o dodávce ruských vrtulníků a protiletadlových zbraní. "Věřím, že se brzy domluvíme," řekl Vučić po schůzce s Putinem.

"Díky podpoře a darům, které nám posílá prezident Putin, jsme mohli zachovat naše postavení neutrální vojenské mocnosti," řekl Vučić podle agentury AFP. Ruské vrtulníky a protiletadlové zbraně si Bělehrad přeje koupit, aby "chránily naši zemi". "Pouze díky Rusku může Srbsko ještě bojovat o Kosovo," řekl srbský prezident v narážce na skutečnost, že ani Bělehrad, ani Moskva neuznávají nezávislost někdejší srbské provincie, obývané převážně Albánci. Přislíbil, že Srbsko "nikdy nepřijme sankce proti Rusku", a pozval Putina na návštěvu v příštím roce.

Srbský prezident agentuře TASS řekl, že Bělehrad má zájem o nejméně šest vojenských dopravních vrtulníků, jakož i o ruské zbraně protivzdušné obrany.

V říjnu srbské letectvo dostalo šest stíhaček MiG-29, které Rusko poskytlo svému historickému spojenci jako vojenskou pomoc. Podle TASS má Srbsko ještě zdarma obdržet 30 tanků T-72 a 30 průzkumných obrněných transportérů BRDM-2. Jedná se také o protiletadlových raketách Buk-M1 a Buk-M2 a o samohybném protiletadlovém systému Tunguska, který je vyzbrojený raketami a děly.

Témata:  Vladimír Putin Srbsko

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy