Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Demokratka ve Virginii zvítězila o jediný hlas, republikáni dostali tak další ránu

Vlajka USA
Vlajka USA
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Richmond - Po těsné porážce v listopadových volbách do zákonodárného sboru amerického státu Virginia požádala kandidátka demokratické strany Shelly Simondsová o přepočet hlasů. Nakonec se ukázalo, že porazila republikána Davida Yancyho o jediný hlas.

Po dramatickém několikahodinovém procesu došli volební úředníci k bilanci 11.608 hlasů ku 11.607. Informoval o tom deník The New York Times.

Vítězství členky školní rady ve městě Newport News není oficiální, dokud jej nepotvrdí panel tří soudců, tomu ale podle všeho nic nebrání. Demokrati už slaví úspěch a vůdci virginských republikánů k němu Simondsové blahopřáli.

"Nemůžu tomu uvěřit, ale zdá se, že je to konečné," řekla médiím nadšená Simondsová. Proces přepočítávání hlasů označila za příklad toho, čemu říká dobré vládnutí. "Bylo to krásné, sledovat demokracii v akci," dodala.

Vítězstvím Simondsové ztratili republikáni po 17 letech většinu v dolní komoře generálního shromáždění státu Virginie. Ve 100členné sněmovně delegátů jsou nyní síly rozložené 50 na 50. "Demokratická vlna, která se ve Virginii vzedmula ve volební den minulý měsíc, uštědřila ještě jednu ránu," komentoval list The New York Times. Republikáni už na začátku listopadu přišli v místním zastupitelstvu o 15 křesel, což si mnozí komentátoři vykládali jako odpověď voličů na úřadování prezidenta Donalda Trumpa.

Témata:  USA volby v USA EuroZprávy.cz

Aktuálně se děje

1. května 2024 12:13

Češi v EU: Největší nespokojenost panovala v roce 2016

V dobách migrační krize v roce 2016 panovala největší míra nespokojenosti s členstvím Česka v Evropské unii, kdy nebylo spokojeno 65 procent Čechů. Naopak největší spokojenost byla zaznamenána kolem českého předsednictví v roce 2009, kdy bylo spokojených 69 procent obyvatel.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy