Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ani finanční motivace nefunguje. Německo dobrovolně opustilo dvakrát méně migrantů než loni

Uprchlíci, ilustrační fotografie
Uprchlíci, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Berlín - Zatímco loni s finanční podporou opustilo Německo do konce listopadu 50.759 migrantů, letos jich za stejné období bylo jen 27.903. Vyplývá to z údajů Spolkového úřadu pro migraci a uprchlíky (BAMF).

Německo letos dobrovolně opustilo téměř dvakrát méně migrantů než loni, a to přesto, že podpora dobrovolných návratů do země původu je jednou z priorit vlády Angely Merkelové, píše deník Die Welt.

Do Německa od začátku roku 2015 přišlo zhruba 1,38 milionu žadatelů o azyl. Řada z nich ale ve spolkové republice nedostane azyl, ani status uprchlíka nebo doplňkovou ochranu, a měli by se proto vrátit do země původu.

Ministerstvo vnitra pokles dobrovolných návratů vysvětluje tím, že rok 2016 byl výjimečný, protože se vrátila řada migrantů do balkánských zemí. Do zemí mimo Evropu je návratnost většinou výrazně nižší.

Vedle dobrovolných návratů se letos podle všeho nezvýší ani počet nedobrovolných deportací. Loni jich za celý rok bylo 25.375, letos do konce listopadu 22.190.

Témata:  Německo uprchlíci

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy