reklama

"Izrael toto hlasování naprosto odmítá ještě před schválením (rezoluce). Jeruzalém je naše hlavní město a my v něm budeme dál stavět. Přestěhují se tam velvyslanectví cizích zemí, v jejich čele USA," řekl Netanjahu. Trump dal ministerstvu zahraničí pokyn začít připravovat přesun ambasády z Tel Avivu do Jeruzaléma.

Netanjahu řekl, že Spojeným státům "trvalo 70 let, než oficiálně uznaly" Jeruzalém za hlavní město Izraele, a že "potrvá ještě mnoho let, než totéž učiní OSN".

USA hodlají dnešní hlasování detailně sledovat a zastavit pomoc těm zemím, které budou hlasovat proti USA. Podle amerických zdrojů patří kromě Izraele k největším příjemcům americké pomoci muslimské země jako Irák, Afghánistán, Egypt nebo Jordánsko.

Před hlasováním se dnes vyslovil také turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. Doufá, že svět udělí Spojeným státům lekci. "Pane Trumpe, tureckou demokracii si nemůžete koupit za své dolary. Vyzývám celý svět: Neodvažujte se prodat svůj demokratický boj a svou vůli za pár dolarů," řekl Erdogan.