Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Němečtí úředníci u migrantů odhalili rekordní počet falešných dokladů

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Berlín - Německé úřady letos odhalily rekordní podíl padělaných osobních dokladů žadatelů o azyl. Pokud padělané dokumenty představují potenciální bezpečnostní riziko, zabývá se jimi kriminální policie. Od loňského října je policii hlášen každý případ zjištěné manipulace.

Od ledna do konce září činil podíl falešných dokladů na dokumentech, jimiž se žadatelé vykazovali, 4,5 procenta, informoval dnes na dotaz agentury DPA Spolkový úřad pro migraci a uprchlíky (BAMF). Loni to bylo 2,6 procenta.

Zhruba 10.400 z celkového počtu 233.000 osobních dokladů u žadatelů o azyl se ukázalo být ve sledovaném období falešnými. V předchozím roce to bylo přibližně 12.800 z více než 491.000 dokumentů.

Asi u 5370 dokumentů během letošních prvních tří čtvrtletí nebylo podle úřadů možné jednoznačně určit, zda jde o pravé, nebo falešné papíry. Důvodem byl většinou chybějící srovnávací materiál nebo špatný stav dokumentů.

BAMF se kromě cestovních pasů se zaměřil také na další dokumenty, jako jsou rodné listy, řidičské průkazy a vysvědčení. Ověřováním jejich pravosti se zabývá zvláštní referát úřadu, který má na pobočkách k tomu účelu proškolené pracovníky.

Falešné pasy a rodné listy migrantům často obstarávají pašeráci lidí. Na tuto skutečnost často poukazují i odpůrci otevřeného přístupu vůči uprchlíkům, mezi nimiž je mnoho ekonomických uprchlíků a mohou se mezi ně vmísit také islámští radikálové a teroristé.

Témata:  Německo uprchlíci

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 19:55

Právníci Navalného zůstanou ve vyšetřovací vazbě další dva měsíce

Soud v Moskvě rozhodl, že právníci zesnulého ruského opozičního politika Alexeje Navalného zůstanou ve vyšetřovací vazbě další dva měsíce. Oznámila to stanice Rádio Svobodná Evropa (RFE/RL).

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy