reklama

„Za deset let už nebudeš mezi živými," vyhrožuje muž v tmavomodré zimní bundě na restauratéra Yoraie Feinberga. „Vám jde jenom o peníze," pokračuje. „Za pět nebo deset let dostaneš účet - a tvoje celá rodina a celý tvůj klan," zní na videu, které bylo pořízeno před restaurací Feinberg's. Podle agentury DPA padlo i slovo „plynová komora".

Feinberg, jehož otec přežil holokaust, zachoval chladnou hlavu. Když kolem jela policejní hlídka, přivolal pomoc. „Nikdo vás neochrání," tvrdil muž, kterého policie následně zadržela a později opět propustila. Muže nyní vyšetřuje kriminální policie kvůli podezření ze štvaní proti lidu (trestné činy zahrnující podněcování k nenávisti či útok na lidskou důstojnost), urážky a kladení odporu policistům.

Video natočila Feinbergova přítelkyně na telefon. Brzy video s „šesti minutami nefiltrovaného antisemitismu" na facebooku zhlédlo podle agentury DPA nejméně půl milionu lidí.

Izraelský velvyslanec v Berlíně Jeremy Issacharoff dnes ocenil Feinbergovu „velkou odvahu". „Na antisemitismus platí jediné: nulová tolerance," prohlásil diplomat a vyjádřil přesvědčení, že Německo proti němu důrazně zakročí, ať už přichází z kterékoli strany. Issacharoff dnes Feinbergovu restauraci navštívil.

„Tento naprosto neuvěřitelný a neomluvitelný incident v Berlíně ukazuje, že my všichni musíme odhodlaně a s odvahou čelit antisemitské agitaci," napsal na twitteru ministr spravedlnosti Heiko Maas.