reklama

Podle francouzské agentury ONDRP, která se zaměřuje na statistiky kriminality, bylo v letech 2014 až 2015 celkem 267.000 lidí ve veřejné dopravě sexuálně obtěžováno, včetně líbání, osahávání i znásilnění. 85 procent z tohoto počtu připadá na ženy.

"I když se veřejnost většinou zaměřuje na domácí násilí, sexuální násilí páchané na ulici, ve veřejné dopravě nebo na jiných veřejných místech je stejně závažné a zaslouží si větší pozornost," uvádí zpráva ONDRP.

Paříž byla v říjnovém průzkumu nadace Thomson Reuters zvolena třetím nejpřívětivějším městem vůči ženám. A skončila na čtvrté příčce na žebříčku měst, kde nejméně hrozí sexuální násilí.

Ale obtěžování je rozšířené, stěžují si mnohé ženy na sociálních sítích. "Poplácávali mě, nazývali mě kurvou a jednou mě osahávali dva smějící se muži v přeplněném metru," vylíčila na twitteru Siobhan Dowlingová při popisu, co jako studenta zažila v Paříži.

Sexuální obtěžování ve veřejné dopravě je podle zprávy nejběžnější v pařížském regionu, kde hlášení o incidentech bylo sedmkrát víc než ve zbytku země. Většina případů se odehrála v jedoucím vlaku či autobusu, takže oběť nemohla utéct.

Francouzky si vzaly na pomoc sociální média, aby sdílely příběhy o sexuálním obtěžování, a kampaň #MeToo překonaly heslem #BalanceTonPorc, což by se dalo volně přeložit jako "ukaž to prase".