Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Soud ve Washingtonu zablokoval část Trumpova dekretu o migraci z muslimských zemí

USA
USA
Foto: Pixabay

Washington - Federální soudce v americkém státě Washington zablokoval část nařízení administrativy prezidenta Donalda Trumpa, které znemožňuje vstup do USA občanům několika převážně muslimských států. Trumpův dekret například již zablokovaly federální soudy na Havaji či v Marylandu.

Washingtonský soudce James Robart dal za pravdu žalujícím stranám, podle kterých zákaz migrace brání některým cizincům, aby se mohli spojit se členy rodiny, kteří již ve Spojených státech pobývají. Informovala o tom dnes americká televize CNN.

"Jsme nadšení z toho, že rodiny dostanou šanci být znovu spolu a že uprchlíci, kteří tolik trpěli, se budou moci dostat do bezpečí," komentoval rozhodnutí soudce rabín Will Berkovitz ze Seattlu, který stál za jednou z žalob. V případu šlo o několik uprchlíků z Iráku, Egypta a Somálska.

Druhá žaloba se pak týkala muže, který je somálským občanem, a jeho rodiny. Jak nicméně soudce zdůraznil, jeho verdikt se "netýká těch uprchlíků, kteří nemají vazby na osoby či jiné subjekty v USA".

Podle žalujících stran se v nařízení o zákazu migrace píše o zamezení vstupu do USA uprchlíkům, kteří jsou občané 11 zemí. Vládní právníci u soudu tyto země nejmenovali, napsal soudce. Řekli ale, že představují riziko pro národní bezpečnost. Osm ze zemí bylo vyjmenováno v nařízení prezidenta Trumpa z letošního září - jde o Čad, Írán, Libyi, Severní Koreu, Sýrii, Venezuelu, Somálsko a Jemen.

Témata:  USA uprchlíci přistěhovalectví

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy