Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ochránci zvířat uspěli. Izrael se musel rozloučit s husími játry

Izrael
Izrael
Foto: Pixabay

Tel Aviv - Izrael býval čtvrtým nejvýznamnějším producentem husích jater na světě. Před čtyřmi roky to však změnil zákon. Tehdejší rozhodnutí uvítali především ochránci zvířat, méně už ale labužníci.

Před čtyřmi lety izraelský parlament přijal zákon zakazující prodej jater týraných zvířat, což v praxi znamená i zákaz delikatesy foie gras. Izrael se tak připojil k zemím, které nedovolují rychlý výkrm zvířat. Patří k nim například Dánsko, Nizozemsko, Norsko, Finsko, Polsko a také Indie.

Navrhovatelem zákona v Izraeli byl poslanec z centristické strany Budoucnost existuje. "Jsem hrdý na to, že patřím k parlamentu, který se rozhodl dát přednost mravním hodnotám před pomíjivými zájmy a požitky," citoval nejmenovaného zákonodárce server Israel Valley.

Po přijetí zákona o zákazu prodeje soudy poskytly několikaletý odklad. Potom však ministerstvo zemědělství zavřelo celou výrobu, která přinášela ročně 16,5 milionu dolarů (360 milionů Kč) a zaměstnávala 500 lidí.

Restaurace musely játra dušená i pečená vyškrtnout ze svých jídelních lístků. Nenabízejí je supermarkety ani lahůdkářství. Zákaz se ale netýká soukromé konzumace. Takže ti, kdo vycestují například do Francie, Bulharska nebo do Maďarska, si mohou přivézt odpovídající osobní porci domů.

Témata:  Izrael týrání zvířat jídlo

Aktuálně se děje

5. května 2024 8:22

Kyjev s naší pomoci může na Rusy opět útočit v roce 2025, věří Bílý dům

Ukrajina se schválenou vojenskou pomocí Spojených států udrží obranu a v roce 2025 může i zaútočit, uvedl poradce Bílého domu pro národní bezpečnost Jake Sullivan.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy