Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Trump strávil téměř třetinu času v úřadu na svých rezortech a na golfu

Donald Tump
Donald Tump
Foto: Facebook

Washington - Během prvního roku Donalda Trumpa v Bílém domě bylo přes 100 dní, kdy zavítal do některé ze svých nemovitostí. Jen letecké přesuny z Washingtonu na Floridu stály americkou vládu šest milionů dolarů (130 milionů Kč).

Po 40 dnech strávil v rezortu Mar-a-Lago na Floridě a v golfovém středisku v New Jersey, napsal deník The Wall Street Journal (WSJ). Na golfových hřištích se Trump rovněž objevil v asi 40 dnech.

Výlety na Floridu už stály šest milionů dolarů. Tato suma přitom nezahrnuje přidružené výdaje, jako třeba na zajištění bezpečnosti hlavy státu. Cesty Baracka Obamy a jeho rodiny za osm let jeho úřadování vyšly Spojené státy na necelých 97 milionů dolarů.

V Mar-a-Lago strávil Trump i Vánoce v rámci aktuální desetidenní dovolené. I v minulosti si američtí prezidenti často odjížděli z Washingtonu, The Wall Street Journal ale podotýká, že Trumpův případ je výjimečný. "Jiní prezidenti jezdili trávit čas ve svých domovech..., u Donalda Trumpa je to ale složitější, protože jeho návštěvy mohou vytvářet dojem střetu zájmů, když přitahují pozornost pro majetky značky Trump - z nichž prezidentovi plynou zisky - při cestách placených z peněz daňových poplatníků," uvedl list.

Správu svých nemovitostí předal Donald Trump před svou inaugurací synům Donaldovi mladšímu a Ericovi. Po jeho nástupu do prezidentského úřadu mnohá ze zařízení značky Trump své služby zdražila. Washingtonský Trump International Hotel zvedl ceny pokojů o 60 procent oproti původnímu plánu, členství v klubu Mar-a-Lago letos zdražilo na dvojnásobek a stojí 200.000 dolarů (přes čtyři miliony Kč).

Témata:  Donald Trump prezident USA USA

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.