Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Islámský stát pokračuje v terorizování Iráku. Při střetech padlo 45 vojáků a civilistů

Islámský stát
Islámský stát
Foto: Twitter

Kirkúk - Bojovníky tzv. Islámského státu (IS) vytlačily irácké síly z měst oblasti Kirkúk už na začátku října, i poté zde však při útocích teroristů umírali vojáci i civilisté.

Vysoce postavený činovník policie této provincie na severu Iráku agentuře AFP řekl, že konkrétně si útoky vyžádaly 45 obětí z řad civilního obyvatelstva a příslušníků bezpečnosti.

Nejmenovaný důstojník také prozradil, že "armáda, policie a polovojenské jednotky zabily 288 džihádistů a dalších 55 zatkly". Ozbrojenci se prý ukrývají v horských oblastech a v noci mají některé zóny zcela pod kontrolou.

Svou poslední městskou baštu v Iráku - město Havídža - přitom IS ztratil na začátku října. Podle experta na armádní tematiku však islamisté stále představují pro oblast Kirkúk "reálnou hrozbu".

Na severu Iráku je údajně na území o rozloze 18.000 kilometrů čtverečných rozmístěno přibližně 3000 vojáků, což je počet, který neumožňuje dokonalou kontrolu tak velkého teritoria. Radikálové tak ohrožují například obyvatele s rodinnými vazbami na armádu nebo ty, kteří jednotkám přinášejí informace, podnikají útoky a únosy.

Témata:  Islámský stát Irák

Aktuálně se děje

11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy