Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Obama na svatbě prince Harryho? Britská vláda je proti, mohlo by to naštvat Trumpa

Barack Obama
Barack Obama
Foto: unmultimedia.org

Londýn - Podle informací bulvárního listu The Sun naléhá britská vláda na prince Harryho, aby nepozval amerického exprezidenta Baracka Obamu s manželkou na svou svatbu. Prý by to mohlo popudit oučasného šéfa Bílého domu Donalda Trumpa.

Harry a jeho americká snoubenka Meghan Markleové dali najevo, že si přejí aby Obamovi na jejich "velký den" 19. května dorazili. Harry se s manželi Obamovými spřátelil u příležitosti charitativní sportovní soutěže Invictus Games pro vojenské veterány, kteří jsou po bojových zraněních invalidní.

Naopak je všeobecně známa nechuť Harryho a Meghan k Trumpovi, kterého na svatbu rozhodně pozvat nehodlají. Meghan v minulém roce na internetu negativně komentovala Trumpovu předvolební kampaň.

Britské ministerstvo zahraničí a úřad britské premiérky tak mají velké obavy, že tato událost znemožní Therese Mayové smysluplně s Trumpem spolupracovat. "Harry dal jasně najevo, že chce Obamovi na svatbě, a to způsobuje spoustu nervozity," sdělil podle The Sun vysoce postavený vládní činitel. "Trump by mohl zareagovat velmi ošklivě, kdyby se Obamovi dostali na královskou svatbu dřív, než by se on sešel s královnou," dodal.

Vzhledem k tomu že svatba není státní záležitostí, může vláda k ní vydat pouze doporučení. Nebudou oficiálně zvány hlavy států a vlád.

Témata:  Princ Harry Barack Obama Donald Trump královská rodina

Aktuálně se děje

1. května 2024 14:50

Rusko oznámilo, že zaútočilo na štáb operačního velení ukrajinských ozbrojených sil

Rusko podle tamních médií dnes oznámilo, že jeho armáda provedla útok na štáb operačního velení jižního uskupení ukrajinských ozbrojených sil. Informaci zveřejnilo ministerstvo obrany v Moskvě v souvislosti s průběhem války proti Ukrajině, Kyjev zatím tuto zprávu nekomentoval.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy