Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Libérie volí nového prezidenta, žhavým favoritem je bývalý fotbalista

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Monrovia - V Libérii se dnes koná odložené druhé kolo prezidentské volby. Rozhoduje se mezi bývalým fotbalovým internacionálem Georgem Weahem (51) a Josephem Baoakaiem (73), který vykonával 12 let funkci viceprezidenta.

První kolo vyhrál se 38,4 procenty hlasů Weah, který se o nejvyšší úřad uchází již potřetí, Boakai získal podporu necelých 29 procent voličů.

Weah se v roce 1995 stal jediným Afričanem, který kdy získal Zlatý míč pro nejlepšího fotbalistu roku. Dětství prožil v jedné z chudinských čtvrtí liberijské metropole Monrovia, po ukončení úspěšné sportovní kariéry si doplnil středoškolské i vysokoškolské vzdělání a v roce 2014 se stal senátorem. "Od té doby inspiruje tento otec tří dětí davy svými projevy o přesunu ekonomické moci na řadové obyvatele, přičemž čerpá z vlastního skromného původu," uvádí BBC.

Jeho soupeř Boakai o něm tvrdí, že je stále příliš politicky nezkušený na vedení celé země. Sám sebe dlouholetý viceprezident vidí jako "limuzínu odstavenou dlouhé roky v garáži, která je nyní připraveny vyrazit na cestu". Současná prezidentka Ellen Johnsonová-Sirleafová mu ale odmítla veřejně vyjádřit podporu.

O tom, kdo po laureátce Nobelovy ceny za mír a první ženské hlavě státu na africkém kontinentě převezme prezidentský úřad, měli voliči v Libérii rozhodovat už 7. listopadu. Justice ale druhé kolo voleb odložila kvůli stížnostem ohledně regulérnosti toho prvního. Zelenou dal pokračování volebního procesu nejvyšší soud 7. prosince, když shledal, že stížnosti nejsou podloženy dostatečnými důkazy.

Exprezident Nigérie a jeden z pozorovatelů liberijského volebního procesu Goodluck Jonathan řekl BBC, že je přesvědčen o spravedlnosti a svobodnosti hlasování.

Témata:  Libérie volby

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 14:04

Hackeři zaútočili na ČTK. Na webu zveřejnili dvě smyšlené zprávy

Zpravodajský web České noviny, který provozuje tisková agentura ČTK, se v úterý stal terčem hackerského útoku. Na stránkách se objevily smyšlené texty o údajném atentátu na nově zvoleného slovenského prezidenta Petera Pellegriniho. Případem se zabývají příslušné úřady.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy