Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Loterie místo voleb? Ve Virginii nastala kuriózní situace, hlaování možná rozhodne až los

Volby USA
Volby USA
Foto: Pixabay

Richmond - V americkém státě Virginie skončily volby do místního parlamentu nejtěsnějším možným výsledkem. Demokratická kandidátka a její republikánský soupeř měli podle soudců zcela shodný zisk. Demokratická kandidátka a její republikánský soupeř měli podle soudců zcela shodný zisk a jejich osud by proto měla rozhodnout štěstěna. Politička to tak ale nenechala a domáhá se vítězství bez losu.

Boj o jediný dosud nerozhodnutý mandát z listopadových voleb je ostře sledován nejen kvůli své vyrovnanosti, ale i proto, že může zvrátit poměr sil v místní dolní komoře parlamentu, kde mají dosud republikáni těsnou většinu 51 hlasů ku 49. Pokud by však demokratka Shelly Simondsová porazila republikána Davida Yanceye, dojde k málokdy vídanému patu.

Sčítání provázejí dramatické zvraty, když byl nejprve v listopadu označen za vítěze Yancey, načež požádala soupeřka o přepočet. Ten zjistil, že vyhrála poměrem 11.608 hlasů ku 11.607. Panel tří soudců, který dohlížel na přepočet, však odmítl výsledek potvrdit a rozhodl se započítat jeden sporný hlas navíc ve prospěch Yanceye. To by znamenalo, že o osudu voleb rozhodne los.

Simondsová se s tím však odmítla smířit a u virginského soudu napadla platnost hlasovacího lístku, z něhož podle ní není jednoznačně patrné, kterého kandidáta volič podpořil. Původní rozhodnutí o losu bylo zrušeno až do doby, než rozhodne soud.

Vítězstvím Simondsové by ztratili republikáni po 17 letech většinu v dolní komoře virginského parlamentu.

Témata:  USA volby v USA

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 18:23

Rakušan si prosadil změny v zákoně o zbraních, vláda novelu schválila

Vláda ve středu schválila novelu zákona o zbraních, která urychlí začátek platnosti dvou zásadních opatření obsažených v novém zákoně o zbraních. Jde o povinnost hlásit podezřelé transakce a větší pravomoci pro policii v otázce zajištění zbraní. Změny by mohly platit už od letošního července.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy