Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Desetitisíce lidí se bouří proti filmu o útoku v Paříži, podepisují petici

Další z nápisů před francouzskou ambasádou
Další z nápisů před francouzskou ambasádou
Foto: Robert Pavelka, EuroZprávy.cz

Paříž - Přes 30.000 lidí už ve Francii podepsalo internetovou petici proti televiznímu filmu o teroristických útocích v Paříži z listopadu 2015.

Petici spustila partnerka jedné z obětí atentátů, které si ve francouzské metropoli vyžádaly 130 lidských životů. Natáčení snímku, který popisuje milostný vztah vzniklý během útoku teroristů na noční klub Bataclan, skončilo těsně před Vánocemi.

Film pro stanici France 2 nazvaný Ce soir-la (Ten večer) se odehrává 13. listopadu, kdy teroristé zaútočili na šesti místech Paříže. Hlavními hrdiny jsou žena jménem Irene, která bydlí vedle Bataclanu, a náhodný chodec Karan. Během krveprolití v klubu poskytují pomoc prchajícím zraněným. Zamilují se do sebe, ale otázkou je, zda láska zrozená za tak dramatických okolností vydrží, citoval ze scénáře list Le Parisien.

Podle autorů petice je ale snímek nevkusný a pozůstalé a oběti zraňuje. "Abychom mohli prožít svůj smutek, potřebujeme klid, zdrženlivost, důstojnost, respekt a nikoli románovou fikci, jejímž cílem je zvýšit sledovanost," píše se v textu petice.

Kritici snímku soudí, že na jeho natočení bylo ještě příliš brzy a téma je stále příliš živé na to, aby jej zpracovala televize, a navíc ve formě smyšleného příběhu.

Témata:  Francie teroristické útoky v Paříži petice

Aktuálně se děje

7:30

Americký Senát schválil balíček pomoci pro Ukrajinu a Izrael ve výši 95 miliard dolarů

Americký Senát v úterý pozdě večer schválil balík pomoci pro Ukrajinu ve výši 61 miliard dolarů. Prezident Joe Biden přislíbil dnešní podpis balíčku, a že nové dodávky zbraní budou rychle doručeny do válečné zóny, protože Rusko dosahuje úspěchů na bojišti, uvedl server Euronews.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy