Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Pro tradiční prodejce v USA byl letošní rok obtížný, tisíce obchodů musely skončit

Los Angeles
Los Angeles
Foto: Pixabay

New York - Pro tradiční maloobchodní prodejce v USA byl letošní rok jeden z nejobtížnějších. Firmy oznámily, že budou muset uzavřít rekordních zhruba 7000 obchodů, což je více než trojnásobek proti loňskému roku.

V maloobchodním sektoru pak bylo podáno 662 žádostí o bankrot, o 30 procent více než loni. Informuje o tom server CNN, který se odvolává na údaje společností Fung Global Retail and Technology a BankruptcyData.com.

Odborníci se obávají, že ani příští rok nebude pro tradiční kamenné obchody lepší. Spotřebitelé dali podle nich jasně najevo, že chtějí více nakupovat přes internet a prostřednictvím svých chytrých telefonů.

V době, kdy zaměstnavatelé v USA najali téměř dva miliony zaměstnanců a míra nezaměstnanosti klesla nejníže za 17 let je maloobchod jedním ze sektorů, kde zaniklo nejvíce pracovních míst, celkem 36.000. Hůř na tom je pouze telekomunikační sektor.

Někteří představitelé odvětví se ale domnívají, že současný stav není "maloobchodní apokalypsou", ale normální vývoj. "V takovém odvětví budou vždy vítězové a poražení. Je neustále ve stavu změn," uvedl ředitel skupiny majitelů nákupních center International Council of Shopping Centers Tom McGee. "Obraz o zániku tradičního maloobchodu je přehnaný," dodává.

McGee zdůraznil, že míra obsazenosti nákupních center zůstává kolem 93 procent a počet uzavřených obchodních center je stabilní, přestože některé významné řetězce obchodních domů některá svá centra uzavřely. Týká se to například firem Sears, J.C. Penney a Macy's.

Témata:  USA obchody

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 21:04

Češi pracují na zajištění další munice pro Ukrajinu, přiznal Fiala

Česko má nasmlouváno 180 tisíc kusů dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu a pracuje na zajištění dalších 300 tisíc kusů, prozradil premiér Petr Fiala (ODS) britskému deníku Financial Times. Evropa musí podle Fialy posílit také vlastní obranu.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy