Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Od ledna bude EU předsedat Bulharsko

Vlajka Bulharska
Vlajka Bulharska
Foto: Pixabay

Brusel - Od počátku ledna bude na půl roku předsedat členským zemím Evropské unie Bulharsko.

Země, která pomyslné žezlo přebírá od pobaltského Estonska, si pro své první předsednictví EU zvolila jako klíčová tři slova - bezpečnost, stabilitu a solidaritu.

Bulharské předsednictví přijde v první polovině 2018 v době, která je pro unii v některých ohledech klíčová. Pokračují jednání o brexitu a ačkoli předsednická země nemá v této věci přímou roli, dění kolem Británie bude do značné míry ovlivňovat celkovou atmosféru v unii.

Diskusi o jiných tématech ale budou bulharští diplomaté a ministři přímo řídit. Do půlky roku by mělo být například jasněji v otázkách souvisejících s migrační problematikou a reformou azylového systému EU, tedy včetně otázky přerozdělování migrantů podle kvót, která unijní země ostře dělí.

Jaro také bude dobou, kdy v EU naplno začne debata o podobě dalšího prohlubování hospodářské a měnové unie. Nejrůznější návrhy zazněly letos na podzim z Bruselu, z Paříže i z dalších míst, nejistota kolem teprve se formující německé vlády ale dosud diskusi zdržovala.

V květnu také Evropská komise přijde s prvními návrhy souvisejícími s podobou příštího víceletého finančního období po roce 2020. Je to pro členské země klíčová otázka, související třeba s budoucí podobou unijních fondů.

Témata:  EU Bulharsko

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy