Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ruský soud opět v nepřítomnosti soudil strůjce Magnitského zákona

Ruská vlajka
Ruská vlajka
Foto: Pixabay

Moskva - Moskevský soud dnes v nepřítomnosti odsoudil zakladatele investičního fondu Hermitage Capital Williama Browdera k devíti letům odnětí svobody za záměrný bankrot a daňové úniky.

Spolu se svým společníkem Ivanem Čerkasovem, odsouzeným také k devíti letům za mřížemi, má také zaplatit jako odškodnění 4,2 miliardy rublů (asi 1,55 miliardy Kč). Oznámila to ruská média. Finančníkovi advokáti se hodlají proti verdiktu odvolat, soud podle nich ignoroval důkazy obhajoby.

Stejný soud vynesl stejný rozsudek nad nepřítomným Browderem i v červenci 2013. Interpol však ruskou žádost o Browderovo zatčení a vydání odmítl s tím, že případ je politický.

Americký finančník a podnikatel Browder proslul jako iniciátor takzvaného Magnitského zákona, který přijal Kongres USA, aby potrestal ruské představitele, úředníky, soudce a policisty zapletené do případů porušování lidských práv. Zákon byl pojmenován po advokátovi Sergeji Magnitském, který ve službách Browderovy společnosti Hermitage Capital údajně shromáždil důkazy o obřích zpronevěrách vysoce postavených ruských činitelů.

Vzápětí byl sám obviněn z daňových úniků a uvězněn. Ve vazbě přišel za nejasných okolností o život, údajně jej ubili dozorci. Za jeho smrt nebyl nikdo potrestán, naopak posmrtně byl odsouzen.

Témata:  Rusko soudy

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy