Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

KLDR chystá biologický útok? Soul objevil něco podivného

Severokorejské rakety BM25 Musudan
Severokorejské rakety BM25 Musudan
Foto: Daily Telegraph

Soul - Napětí na Korejském poloostrově se možná soustřeďuje na na špatný problém, uvádějí jihokorejské zdroje. Jaderný vývoj může být použit k diplomatickému vyrovnání, ale skutečné nebezpečí leží v užití biologických zbraní. Lékaři ošetřující zběhlého severokorejského vojáka totiž naznačili, že krevní testy objevily stop po vakcíně proti anthraxu.

Nový objev vyvolává obavy, že Kim Čong-un v tajnosti testuje biologické zbraně a své vojáky proti nim očkuje. Lékaři ošetřující severokorejského vojáka oznámili, že v jeho těle objevili antilátky. To znamená, že buď byl anthraxu vystaven a jeho tělo si vytvořilo proti nemoci imunitu, nebo byl přímo proti nemoci očkován.

Smrtelná nemoc zabíjí v 80 procentech případů, pokud není podán správný lék nebo vakcinace. Jihokorejská armáda v současnosti nemá dostatek očkovací látky, zásoby nových léků budou dostatečné nejdříve koncem roku 2019, oznámila mluvčí ministerstva obrany. Modrý dům v Soulu zatím odmítl tvrzení, že by prezident a politici v nejvyšších kruzích byli očkovaná proti anthraxu.

Zpravodajské služby se domnívají, že Severní Korea by mohla mít až pět tisíc tun materiálu pro biologické zbraně, režim také usiluje o možnost, aby anthrax mohl nasadit na hlavice raket. Zatím se však neprokázalo, že by bakterie byly schopné přežít návrat do atmosféry. Americký kongres již obdržel reportáž o tom, že kromě jaderných zbraní usiluje Kim Čong-un i o možnost masové šíření smrtelných nemocí.

"Severní Korea - země, která nechá vyhladovět vlastní lidi, utrácí miliony dolarů na vývoj jaderných, biologických a chemických zbraní, které můžou ohrozit Spojené státy americké," stojí ve zprávě pro kongres. Severní Korea se proti takovému tvrzení tvrdě postavila a skrz státní média slíbila "krutou odplatu těm, které o zemi šíří nesmyslné zprávy".

Anthrax je onemocnění způsobované baktérií Bacillus anthracis. Primárně se jedná o onemocnění hospodářských zvířat, nicméně může způsobovat těžké onemocnění i u člověka. Nemoc je vysoce infekční a přenáší se kůží přes oděrky nebo skrze dýchací soustavu. Prevenci představuje očkování, omezování rozšíření této nemoci mezi dobytkem nebo vyhýbání se podezřelému dobytku. Jedná se o častou náplň biologických zbraní.

Anthrax jako biologická zbraň je obvykle používán ve formě spor vhodných pro přenos vzdušnou cestou. Biologickou zbraň na bázi anthraxu použila japonská armáda (Jednotka 731) v Číně během 2. čínsko-japonské války (1937–1945). USA vyráběly a vlastnily biologické zbraně na bázi anthraxu od druhé světové války až do roku 1972, kdy podepsaly Úmluvu o zákazu biologických zbraní.

Považuje se za prokázané, že biologické zbraně na bázi hromadně vyráběl SSSR, a to i po podpisu výše zmíněné úmluvy. V roce 1979 mělo dojít k úniku látky z laboratoří, ta posléze způsobila epidemii mezi lidmi. Případ je znám jako Sverdlovský incident. Počet mrtvých se odhaduje mezi 60–600 lidmi. SSSR celou záležitost ututlal a zamaskoval jako nákazu z jídla, materiály k tomuto případu buď nikdy neexistovaly, nebo se ztratily.

Témata:  Severní Korea očkování

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy