reklama

Informují o tom dnes ruská média. K odpovědnosti za čin se v pátek přihlásila teroristická organizace Islámský stát (IS), žádné důkazy však neposkytla.

"Federální bezpečnostní služba Ruské federace 30. prosince 2017 v rámci pátrací akce zadržela organizátora a přímého pachatele atentátu, při kterém 27. prosince v obchodním centru Křižovatka v Petrohradu explodovalo podomácku vyrobené výbušné zařízení," cituje agentura TASS z prohlášení tajné služby. Žádné další podrobnosti neuvádí.

Vyšetřovatelé nyní podezřelého vyslýchají. Mluvčí Vyšetřovacího výboru Svetlana Petrenková uvedla, že policie bude u soudu žádat o jeho předběžné zatčení.

K odpovědnosti za středeční výbuch v petrohradském supermarketu, který zranil 13 lidí, se dnes přihlásila teroristická organizace Islámský stát (IS). Učinila tak prostřednictvím své propagandistické agentury Amak, žádné důkazy ale neposkytla, upozornila agentura Reuters.

Ve středu večer vybuchlo v supermarketu petrohradského zábavního centra podomácku vyrobené výbušné zařízení o síle odpovídající výbuchu 200 gramů trhaviny TNT. Podle agentury Amak spáchala atentát "skupina závislá na Islámském státu".

V okamžiku exploze se v nákupním centru nacházelo několik stovek lidí, třináct z nich utrpělo zranění. U pěti osob byla zranění středně těžká, stav tří pacientů ve čtvrtek úřady označily za uspokojivý. Pět lidí odmítlo ošetření v nemocnici.