Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Více kompetencí pro Katalánsko žádá Oettinger

Katalánsko
Katalánsko
Foto: Pixabay

Barcelona - Řešením sporu katalánských separatistů a španělské vlády by mohlo být přiznání větších kompetencí Katalánsku po vzoru uspořádání Německa či Rakouska. Myslí si to komisař Evropské unie pro rozpočet Günther Oettinger.

Oettinger to řekl v rozhovoru s německým magazínem Der Spiegel. Doufá také, že Madrid začne s katalánským vedení o řešení krize jednat.

"Z německého pohledu bych si dovolil poradit, aby se soustředili na systémy evropských zemí, v nichž mají regiony vlastní ústavu a značnou část kompetencí co se týče rozpočtu, soudnictví nebo školství," uvedl Oettinger. Jeho rozhovor vyjde v nedělním vydání, citoval z něj například server německé televize n-tv.

Oettinger, který byl v letech 2005 až 2010 zemským premiérem Bádenska-Württemberska, navrhl jako příklad, který se osvědčil, německý či rakouský model. V těchto státech mají jednotlivé spolkové země vlastní ústavu a vysoký stupeň autonomie. "Tento model by mohl pomoci v konstruktivní debatě v případě Katalánska," navrhl Oettinger.

Autonomní oblasti Španělska mají vlastní parlament a vládu a některé z nich (Katalánsko a Baskicko) například i vlastní policii. Ekonomicky silné Katalánsko si ale dlouhodobě stěžuje, že po odvedení daní do Madridu se mu vrací jen malá část. Jediné Baskicko a Navarra si samy spravují rozpočet a do Madridu odvedou jen dohodnutou částku. Ostatní regionu naproti tomu odvádějí většinu peněz centrální vládě, která jim pak část vrací. Každý měsíc také autonomní regiony podávají ústřední vládě zprávu o výdajích ze svého rozpočtu.

Témata:  Španělsko Katalánsko

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy