Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Irsko letos vydalo rekordní počet pasů, může za to hlavně brexit

Irsko
Irsko
Foto: Pixabay

Dublin - Irsko letos vydalo rekordní počet 779.000 cestovních pasů. S odvoláním na údaje místní vlády o tom informoval list The Guardian.

Oproti loňskému roku počet vydaných cestovních dokumentů ostrovní země stoupl o šest procent, oproti předloňskému dokonce o patnáct procent. Na nárůstu se zřejmě podepsal i chystaný odchod Británie z Evropské unie.

"Je to nejvyšší počet irských pasů vydaných během jediného roku," uvedlo irské ministerstvo zahraničí. Rekordní byl přitom už rok 2016.

"Téměř dvacet procent všech žádostí, které pasová služba letos obdržela, přišlo ze Severního Irska nebo z Velké Británie," upozornilo irské ministerstvo. Podle deníku The Guardian se zároveň meziročně o 95 procent zvýšil počet lidí, kteří se narodili v Británii, ale nechali se zaregistrovat jako Irové.

Obyvatelé Spojeného království v loňském červnovém referendu vyjádřili přání, aby jejich země opustila Evropskou unii. Irská republika jejím členem ale zůstává, a její občané tak budou nadále i občany EU se všemi výhodami, které z toho plynou, včetně volného pohybu osob.

Témata:  Irsko pasy

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 16:34

Francouzská policie zadržela 16letého přivržence IS, který chtěl útočit během olympiády

Francouzské orgány činné v trestním řízení zadržely a začaly vyslýchat 16letého chlapce, který avizoval, že chce spáchat útok během letní olympiády v Paříži. Policie u něj našla slib věrnosti teroristické síti Islámský stát (IS). Případ převzala prokuratura, která se zabývá teroristickými činy, informovala ve středu francouzská zpravodajská televize BFM.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy