Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Kongu protestují proti prezidentovi, policie prý dva demonstranty zastřelila

Demonstrace, ilustrační foto
Demonstrace, ilustrační foto
Foto: Reprofoto internet

Kinshasa - Konžská policie dnes tvrdě zasahovala u katolických kostelů v hlavním městě Kinshasa, kde se po mších měl konat pochod proti prezidentu Josephu Kabilovi svolaný církevními představiteli.

V metropoli také rozestavěla kontrolní stanoviště a úřady kvůli plánovanému protestu nařídily blokování přístupu k internetu a posílání SMS zpráv, informovala agentura AFP. Podle lidskoprávní organizace Human Rights Watch (HRW) pořádkové síly zastřelily dva muže.

Policie prý přímo uprostřed modliteb vypouštěla do kostelů slzný plyn, jinde rozháněla věřící střelbou do vzduchu. V centru Kinshasy zadržela u jedné z farností 12 ministrantů. "Zatímco jsme se modlili, vojáci a policisté vstoupili do areálu kostela a dovnitř vypálili slzný plyn," řekl jeden z účastníků zásahu v centru metropole.

Před kostelem sv. Alfonse ve čtvrti Matete členové bezpečnostních složek zastřelili dva muže protestující proti prezidentovi, řekla agentuře Reuters ředitelka HRW pro centrální Afriku Ida Sawyerová.

Úřady zásahem reagovaly na výzvy katolických aktivistů k pochodu po nedělních bohoslužbách. Manifestaci svolaly na odpor proti pokračující vládě prezidenta Kabily, který se přesně před rokem dohodl se zástupci konžské opozice, že zůstane u moci i po konci svého druhého mandátu. 

Témata:  Kongo demonstrace Afrika černoši

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy