Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Sedm Čechů uvízlo v Malé Fatře, museli počkat na záchranu od horské služby

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Bratislava - Celkem sedmi českým turistům musela v sobotu večer v pohoří Malá Fatra pomáhat slovenská horská služba.

Nejdříve ji přivolali dva 21letí turisté, kteří po zledovatělém svahu sklouzli z turistického chodníku a už se nedokázali vlastními silami vrátit. Těsně poté asistovali záchranáři pětičlenné skupince, která ztratila orientaci na hřebeni. Nikdo z výletníků neutrpěl zranění.

"Opět i Češi," komentoval souhrn sobotních akcí Horské záchranné služby (HZS) web slovenského deníku Pravda. První dvojice podle horské služby neměla pro pohyb na zledovatělém povrchu potřebnou výbavu a v podvečer se dostala do problémů pod vrcholem Stohu.

"Při přibližně 100metrovém pádu se naštěstí nezranili, ale už se samostatně nedokázali vrátit na turistický chodník," uvedla horská služba. "Na pomoc jim šli dva profesionální a jeden dobrovolný záchranář. (...) Poskytli jim stoupací železa a doprovodili je přes sedlo Medziholie k vozidlu horské služby, kterým je převezli do Štefanové, kde přečkali noc," pokračovalo prohlášení.

Témata:  Slovensko horská služba Malá Fatra

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:21

Izrael pokračuje s přípravami ofenzivy do Rafáhu. Už staví stany pro civilisty

Izrael se podle tamních médií brzy chystá provést ofenzivu do města Rafáh na jihu Pásma Gazy, kde je podle armády poslední bašta palestinského teroristického hnutí Hamás. Tel Aviv už zahájil přípravy na evakuaci civilistů. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy