Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nejvíce mužů se ztrácí v prosinci, většinou jsou nalezeni mrtví. Vědci zjistili proč

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Radek Sycha, EuroZprávy.cz

Prosinec je černým měsícem pro muže, kteří se chtějí bavit na večírcích. Výzkumníci z univerzity v Portsmouthu ve Velké Británii zjistili, že právě v tomto období nejčastěji mizí muži, jejichž mrtvá těla jsou následně nalezena. Údaje byly zveřejněny na internetových stránkách univerzity.

Jak výzkumníci zjistili, nebezpečná pro slavící muže je celá zima. Na to přišli díky studiím 96 případů mezi lety 2010 a 2015, ve kterých muži ve věku 16-62 let odcházeli na večírky, přičemž následně beze stopy zmizeli. Později byla ve všech případech nalezena jejich mrtvá těla.

V 71% případů se jednalo o mladíky do 25 let. Jak výzkum ukázal, hned 22% všech zmizení se odehrálo v prosinci. Podíl zimních zmizení (prosinec až únor) poté činil 53%. Mezi březnem a listopadem k náhlému zmizení po večírcích nedocházelo, čísla se v každém z měsíců pohybovala mezi 2 a 7 procenty.

Mezi zmizelými v prosinci našli výzkumníci šest mužů, kteří oslavovali Vánoce se svými kolegy v práci. Při oslavách Nového roku se slehla zem po dalších pěti.

Podle serveru Gazeta.ru 74% zmizelých bylo v nedávné době před jejich nalezením viděno v nočních klubech, barech nebo hospodách.

"Všichni víme, co můžeme a nemůžeme dělat v tomto ročním období. Není taková katastrofa, když budete na firemním večírku za blázna a podivína. Mnohem důležitější je dostat se bezpečně domů a zajistit, aby se to samé podařilo vašim přátelům," řekl jeden z autorů výzkumu Geoff Newiss.

Vzdálenost, ve které byly oběti zmizení nalezeny, se značně lišila. Čítala od 27 metrů do 88 kilometrů od místa, kde muže viděli svědkové naposledy. V 85% případů se však těla našla v okruhu do 5 kilometrů.

Zvláště nebezpečné byly ty cesty, které vedly kolem nějakých vodních ploch. Hned 89% mrtvých bylo posléze nalezeno v řekách nebo jezerech. Téměř všichni nalezení ve vodě se utopili. Jen 2% obětí zemřela na podchlazení, 5% poté přímo na následky pádu.

Témata:  výzkum vědci zima

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy