Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Novoroční oslavy skončily po celém světě, kvůli časovým pásmům trval přechod 26 hodin

Nový rok v australském Sydney
Nový rok v australském Sydney
Foto: News.com.au **www.news.com.au**

Praha - Bujaré veselí, ohňostroje, ale i zranění a úmrtí doprovázely na celém světě oslavy příchodu nového roku. Ten kvůli časovým pásmům trval 26 hodin a skončil teprve dnes ve 13:00 SEČ.

Majestátní podívanou připravili oslavujícím v Sydney či v Dubaji, na newyorském Times Square přivítal rok 2018 při teplotách hluboko pod nulou skoro milion lidí. V Londýně byly během oslav na různých místech ubodány čtyři osoby, v Německu při neopatrné manipulaci s petardami zahynuli dva lidé.

Nový rok jako první přivítali v neděli v 11:00 SEČ v ostrovním státě Samoa a na tichomořském Vánočním ostrově (Kiritimati). Jako poslední na planetě se s loňským rokem rozloučili dnes ve 12:00 SEČ obyvatelé Americké Samoy, ale oficiálně rok 2017 skončil o hodinu později na Bakerově a Howlandově ostrově v Tichém moři, které jsou neobydlené.

Největší oslavy se tradičně konaly ve velkoměstech. Zatímco v Sydney rozzářil nebe nad operou půlnoční ohňostroj, v Dubaji vytvořili rekord v největší laserové show na jedné budově - mrakodrapu Burdž Chalífa. Za přísných bezpečnostních opatření lidé slavili také v evropských metropolích Berlíně, Paříži či Londýně.

Na newyorském náměstí Times Square se navzdory teplotám, jež klesly až k minus 12 stupňům, sešlo k tradičnímu sledování klesající kaleidoskopické koule kolem milionu místních i turistů. O hudební doprovod se postarala mimo jiné Mariah Careyová. V Las Vegas, kde v říjnu zabil střelec 58 účastníků koncertu, na oslavy dohlížely početné policejní hlídky.

Silvestra tradičně využila i řada státníků, aby popřála obyvatelům své země vše nejlepší do nového roku. Kancléřka Angela Merkelová slíbila Němcům stabilní vládu, francouzský prezident Emmanuel Macron vyzdvihl důležitost Evropské unie, ruský prezident Vladimir Putin vyzval k větší soudržnosti mezi generacemi. Papež František varoval před "banalitou konzumu" a vyzval k modlitbám za uprchlíky.

Podle amerického prezidenta Donalda Trumpa bude rok 2018 "úžasný a fantastický", mimo jiné bude prý pokračovat růst na burze a podniky budou dál přicházet do USA.

Témata:  Silvestr Nový rok

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy