reklama

Určen bude pro lidi nejen od filmu, ale také z jiných profesí, a nejen z Hollywoodu, ale i z jiných částí Spojených států.

Projekt nazvaný Time's Up (čas vypršel) bude mít k dispozici finanční fond, z nějž bude placena právní pomoc lidem, kteří se stanou obětí sexuálního násilí. Podmínkou pro zahájení této pomoci bylo sehnat nejméně 15 milionu dolarů (319 milionů Kč), což se téměř podařilo - nyní je ve fondu 13 milionů.

Přednostní právo na pomoc budou mít lidé ze špatně placených profesí, kteří by neměli možnost zaplatit si sami právní ochranu, což jsou podle iniciátorek projektu pracující v zemědělství, dělníci a dělnice, servírky a lidé pomáhající v domácnosti.

"Násilí často pokračuje, protože pachatelé nenesou žádné důsledky," vysvětlily autorky projektu v dopise určeném případným zájemkyním a začínajícím oslovením "drahé sestry". Dopis otiskl list The New York Times.

K projektu Time's Up se hlásí herečky jako Cate Blanchettová, Ashley Juddová, Natalie Portmanová a Meryl Streepová, dále prezidentka studia Universal Pictures Donna Langleyová, spisovatelka Gloria Steinemová, advokátka a bývalá šéfka úřadu někdejší první dámy Michelle Obamové Tina Tchenová i Maria Eitelová z nadace Nike.