reklama

"Spojené státy během posledních patnácti let bláhově pomohly Pákistánu částkou přes 33 miliard dolarů a oni nám nedali nic jiného než lži a klam," uvedl šéf Bílého domu ve svém prvním letošním tweetu. "Poskytují útočiště teroristům, které my pronásledujeme v Afghánistánu, a jen málo nám pomáhají. S tím je teď konec," dodal.

"Velvyslanec David Hale byl pozván v pondělí večer na pákistánské ministerstvo zahraničí. Šel tam a setkal se s jeho představiteli. K průběhu setkání nemáme žádný komentář," sdělila americká ambasáda.

O tweetu amerického prezidenta má dnes jednat také pákistánská vláda. Ve středu se sejdou nejvyšší civilní a vojenští představitelé země, aby diskutovali o zhoršujících se vztazích se Spojenými státy, napsala agentura Reuters.

Podle Washingtonu na pákistánském území žijí vysocí představitelé afghánského Tálibánu. V roce 2016 byl v Pákistánu zabit při náletu amerického bezpilotního letounu tehdejší šéf tohoto hnutí mulla Muhammad Mansúr. V roce 2011 američtí vojáci odhalili a usmrtili v pákistánském městě Abbottábád šéfa teroristické sítě Al-Káida Usámu bin Ládina.

Pákistán zmíněná obvinění odmítá, přičemž poukazuje na to, že sami Pákistánci trpí útoky islamistů podstatně víc než Spojené státy. Násilí ze strany muslimských radikálů si v Pákistánu vyžádalo desítky tisíc obětí.

Pákistánský ministr zahraničí Chavadža Ásif Trumpova slova označil za důsledek nespokojenosti z amerických nezdarů v Afghánistánu, kde Tálibán rozšiřuje území pod svou kontrolou.