Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Na Stolové hoře v Jihoafrické republice zahynuli průvodce a japonská turistka

Jihoafrická republika
Jihoafrická republika
Foto: Pixabay

Kapské Město - Pod lanovkou na vrchol známé Stolové hory nad Kapským městem zůstali v pondělí vpodvečer viset lezci na laně poté, co na skále pod horní stanicí zřejmě jednomu z nich podjela noha, načež strhl zbylé navázané kolegy.

Dva členové skupinky, místní průvodce a japonská turistka, byli na místě mrtví, informovala dnes jihoafrická média. Nehodu přežila pouze druhá japonská lezkyně. Záchranná akce, do které bylo nasazeno 30 lidí, trvala až do rána.

Skupinka se pokoušela o zdolání cesty pojmenované Arrow Final na severní straně Stolové hory. Těla dvou lezců „houpající se" na laně zpozorovali turisté z lanovky těsně po páté odpoledne místního času (16:00 SEČ), řekl mluvčí záchranářů John Marais.

Lanovka, která každý den vyveze přes tisíc lidí, musela přerušit provoz asi na čtyři hodiny. Záchranáři nejdříve přivolali vrtulník, nakonec ale vyhodnotili, že k lezcům se dostanou lépe, když se spustí z podlažního otvoru jedné z kabinek lanovky. Když zjistili, že dvě osoby už jsou po smrti, evakuovali jedinou přeživší.

„Bylo těžké s ní komunikovat kvůli jazykové bariéře," řekl o náročné záchraně japonské turistky Marais. Žena byla transportována do nemocnice v Kapském Městě, údajně ve stabilizovaném zdravotním stavu.

Kvůli záchranné operaci zůstalo do pozdních večerních hodin na vrcholu Stolové hory asi 500 lidí. Posledního z nich dovezla lanovka dolů až po půl jedné ráno místního času.

Témata:  Jihoafrická republika turisté

Aktuálně se děje

10. května 2024 8:44

Německo zvažuje proti Izraeli stejné kroky jako USA

Německý ministr obrany Boris Pistorius uvedl, že Berlín zvažuje podobné kroky jako Spojené státy, které pohrozily zastavením dodávek zbraní Izraeli, pokud by izraelské jednotky začaly s rozsáhlou operací ve městě Rafah na jihu palestinského Pásma Gazy.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy