Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Izrael má dost afrických migrantů. Pokud neodejdou ze země, skončí ve vězení

Izrael, ilustrační foto
Izrael, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Jeruzalém – Vláda Izraele nařídila několika tisícům afrických migrantů, aby opustily zemi, jinak jim hrozí vězení. Pokud zemi dobrovolně opustí do 90 dnů, dostanou až 3500 dolarů (74.000 Kč), informoval dnes zpravodajský server BBC.

Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) tvrdí, že opatření je v rozporu s izraelskými zákony a s mezinárodním právem. Do Izraele přišlo mnoho migrantů zejména z Eritreje a Súdánu, kteří tvrdí, že uprchli před násilím ve vlasti. Izrael je však považuje za ekonomické migranty.

Podle izraelského úřadu pro migraci je teď v zemi zhruba 38.000 „infiltrátorů". To je označení, které izraelské úřady používají pro migranty, kteří nepřicestovali přes oficiální hraniční přechod. Asi 1420 z těchto osob je v zadržovacích centrech.

Vláda uvedla, že si tito lidé mohou vybrat, zda se vrátí do vlasti, nebo budou putovat jinam. V případě, že Izrael neopustí do dubna, hrozí jim podle úřadů vězení.

Na výhrady UNHCR izraelská vláda reagovala ujištěním, že odchod migrantů bude humánní a dobrovolný. Opatření se podle ní nebude vztahovat na děti, seniory a oběti obchodu s lidmi.

Témata:  Izrael uprchlíci Afrika

Aktuálně se děje

7. května 2024 16:58

Lipavský předvolal ruského velvyslance kvůli kybernetickým útokům

Ministerstvo zahraničí v pondělí předvolalo ruského velvyslance kvůli kybernetickým útokům na české instituce a kritickou infrastrukturu. Česko už v minulém týdnu uvedlo, že z nich podezřívá ruského státního aktéra APT28.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy