Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Svatba prince Harryho bude velkolepá. Británie očekává nával turistů

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Reprofoto YouTube

Londýn - Svatba prince Harryho s herečkou Meghan Markleovou, která je naplánovaná na 19. května, by mohla přinést britské ekonomice zhruba půl miliardy liber (14,4 miliardy Kč). Podniky ve Windsoru se již podle agentury Reuters na svatbu začínají připravovat.

Vnuk královny Alžběty II. se s herečkou z úspěšného seriálu Kravaťáci ožení v kapli svatého Jiří na hradě Windsor západně od Londýna. Svatba jeho staršího bratra Williama s Kate Middletonovou v dubnu 2011 podle údajů statistického úřadu zvýšila počet návštěvníků Británie o 350.000 osob oproti stejnému měsíci předchozího roku.

Společnost Brand Finance počítá s podobným nárůstem počtu návštěvníků Británie i letos v květnu. Předpokládá, že zvýšený cestovní ruch přinese ekonomice zhruba 200 milionů liber. Dalších 150 milionů liber podle firmy utratí lidé na oslavy související se svatbou a 50 milionů liber by měl vynést prodej triček, čepic a dalších upomínkových předmětů.

Svatba navíc bude pro Británii představovat celosvětovou reklamu v hodnotě 100 milionů liber, odhaduje šéf firmy David Haigh.

"Přinese to velkou podporu ekonomice. Bude skvělé vidět tu díky této svatbě tolik lidí," uvedl Andrew Lee, manažer hotelu Harte and Garter stojícímu naproti hradu Windsor.

Témata:  Princ Harry Velká Británie ekonomika Královna Alžběta II.

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy