Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Americká diplomacie obvinila Pákistán z vážného porušování svobody vyznání

Pákistán
Pákistán
Foto: Pixabay

Washington – Americká diplomacie zařadila Pákistán na seznam zemí, které vážně porušují náboženské svobody. Na základě legislativy schválené v roce 1998 má vláda Spojených států prosazovat svobodu vyznání jako součást své zahraniční politiky.

Teprve před několika dny přitom vztahy obou zemí zkomplikovalo prohlášení Washingtonu, podle kterého Pákistán poskytuje útočiště teroristům.

Na začátku týdne americká vláda kvůli údajně laxnímu přístupu znovu pozastavila vojenskou pomoc Pákistánu v objemu 255 milionů dolarů (5,4 miliardy Kč). Bílý dům následně uvedl, že připravuje vůči Pákistánu další kroky. Zařazení na seznam zemí, které porušují náboženské svobody ale není považováno za opatření se závažnými důsledky.

Americká vláda dnes také uvedla, že s ohledem na svobodu vyznání označila dalších deset států za problematické. Země včetně Číny, Saúdské Arábie, Barmy či Íránu opětovně získaly označení „států se znepokojivou situací" podle amerického zákona o dodržování náboženských svobod ve světě.

„Ochrana náboženských svobod je naprosto zásadní pro udržení míru, stability a prosperity. Cílem těchto označení je zlepšit úctu k náboženské svobodě v těchto zemích," uvedlo dnes ministerstvo zahraničí.

Témata:  Pákistán USA náboženství

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 16:34

Francouzská policie zadržela 16letého přivržence IS, který chtěl útočit během olympiády

Francouzské orgány činné v trestním řízení zadržely a začaly vyslýchat 16letého chlapce, který avizoval, že chce spáchat útok během letní olympiády v Paříži. Policie u něj našla slib věrnosti teroristické síti Islámský stát (IS). Případ převzala prokuratura, která se zabývá teroristickými činy, informovala ve středu francouzská zpravodajská televize BFM.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy