Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Poslanec AfD je terčem kritiky. Tweet o synovi Beckera pobouřil i jeho kolegy

AfD (Alternativa pro Německo)
AfD (Alternativa pro Německo)
Foto: Alternative für Deutschland AfD

Berlín - Vyjádření politiků protiimigrační Alternativy pro Německo (AfD) často vyvolávají pobouření veřejnosti i představitelů ostatních stran. Tentokrát ale už přišly ostré reakce také od členů AfD. Důvodem je tweet o synovi nejslavnějšího německého tenisty Borise Beckera.

V tweetu, který už byl mezitím smazán, se o Noahu Beckerovi (23) psalo jako o "malém polovičním negrovi". Mladý hudebník předtím v jednom rozhovoru řekl, že Berlín je v porovnání s Londýnem nebo Paříží "bílé město". Podotkl také, že už byl kvůli své barvě pleti napaden.

Poslanec AfD Jens Maier sice tvrdil, že tweet napsal jeden z jeho spolupracovníků, stranické kolegy to ale příliš neuklidnilo. Předseda AfD Jörg Meuthen vyjádření označil za rasistické a ohlásil vnitrostranické řízení. Georg Pazderski, místopředseda strany, která podobné aféře rozhodně nečelí poprvé, zase prohlásil, že AfD nemůže být zástěrkou pro extremistické názory.

Reakce členů Alternativy pro Německo ale ukázala i to, jak odlišné proudy ve straně jsou. Druhý z předsedů protestní strany Alexander Gauland totiž v reakci na tweet pouze poznamenal, že to není jeho styl, což někteří spolustraníci považují za nedostatečné.

Gauland sám rozhodně není nepřítelem kontroverzních výroků. V roce 2016 třeba uvedl, že si lidé sice cení německého reprezentanta Jérôme Boatenga jako fotbalisty, ale nechtěli by ho mít za souseda. Řada lidí jeho vyjádření také považovala za rasistické, protože Boateng - mistr světa z roku 2014 - má černou barvu pleti.

Témata:  Německo rasismus AfD

Aktuálně se děje

9. května 2024 21:02

Izrael zůstane proti Hamásu osamocený, když bude muset, řekl Netanjahu

Izrael zůstane ve válce proti palestinskému hnutí Hamás "osamocený", pokud bude muset. Prohlásil to dnes izraelský premiér Benjamin Netanjahu v reakci na varování prezidenta USA Joea Bidena v souvislosti s plánovanou operací izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Uvedla to agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy